El llibre Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats (1902-1912)


 

En ocasió del centenari de la suspensió de la revista Cu-Cut!, l’editorial Efadós ha publicat un llibre de més de dues-centes pàgines a tot color per reivindicar aquella popular publicació satírica que va mirar al món amb mordacitat durant la primera dècada del segle XX, i va marcar el desenvolupament de la premsa satírica catalana posterior.

El primer número de Cu-Cut! va aparèixer el 2 de gener de 1902. Era una iniciativa editorial vinculada al partit polític catalanista la Lliga Regionalista. La defensa dels interessos catalans davant el centralisme i el caciquisme fou una de les principals causes de la revista, així com la crítica municipal. Les seves invectives continuades contra el govern de Madrid li van costar nombroses multes i suspensions. La seva campanya satírica contra l’exèrcit espanyol –desprestigiat després de la derrota de Cuba– va culminar amb un assalt a la redacció per un grup de 300 oficials ofesos. Aquests incidents van provocar la caiguda del govern de Montero Ríos, la unió del catalanisme polític, i la tramitació de la Llei de Jurisdiccions, instrument de control de la premsa per part de l’exèrcit vigent fins a la República.

Cu-Cut! ens va deixar el seu testimoni mordaç dels principals fets d’aquella dècada: des de la guerra Russo-Japonesa (1904-1905) i els atemptats anarquistes que aterrorien la ciutat, als esdeveniments de la Setmana Tràgica (1909) o la construcció de monuments i edificis singulars de Barcelona, com el monument al Dr Robert, o la Casa Milà de Gaudí.

En les pàgines d’aquesta revista van trobar el seu estil alguns dels més importants dibuixants de Catalunya: Gaietà Cornet (1878-1945), Joan G.Junceda (1881-1948), Feliu Elias, ‘Apa’ (1878-1948), o Ricard Opisso (1880-1966), qui amb el pintor Joan Llaverias (1865-1938), van formar el nucli artístic de la publicació. La influència de Cu-Cut! s’estén per tota la premsa catalana de la primera meitat del segle, i la seva mascota, un personatge que representa un català mofeta d’ample somriure cofat amb barretina, va aconseguir impensables cotes de popularitat que li van donar vida més enllà del paper.

 

Per acostar als lectors d’avui el que va ser i el que va representar la revista Cu-cut! el llibre conté textos de:

Ricard Mas Peinado (Sabadell, 1966) historiador de l’art –Els dibuixants del «Cut-Cut!»–

Sebastià Roig (Figueres, 1965) periodista i escriptor –La lliga dels ninots extraordinaris–

Josep Maria Figueres (Vilanova i la Geltrú, 1950) historiador, professor agregat d’Història del Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona –«Cut-Cut!», tribuna periodística suspesa pels seus editors–

Antoni Guiral (Barcelona, 1959) divulgador, editor i guionista de còmics –La historieta a principis del segle XX–

Josep Pinyol Vidal (Linyola, 1959) historiador de l’art i professor de l’Ecole Central de Nantes, membre de l’E.R.I.L.A.R. (Université Rennes 2) –Iconografia del catalanisme insolent–

Lluís Solà i Dachs (Barcelona, 1932) Enginyer tèxtil i especialista en premsa catalana –El «Cut-Cut!» i la censura–

Josep Maria Cadena (Barcelona) periodista i crític d’art, president de la Fundació Xavier Nogués –«Cut-Cut!» i els precedents catalans del «merchandising»–

Jordi Artigas (Ciudad Real, 1948)especialista en premsa il.lustrada i cinema d’animació, membre de la Societat Catalana de Comunicació –Els calendaris del «Cut-Cut!» (1903−1912)–

Ramon Folch i Camarasa (Barcelona, 1926) escriptor i traductor, president de la Fundació Folch i Torres –Qui va ser Manuel Folch i Torres?– el director de Cu-cut!

Cecília Vidal Maynou del llicenciada en Belles Arts i secretaria de la Fundació Xavier Nogués –Josep Baguñà, l’editor del «Cut-Cut!»

coordinats per Jaume Capdevila (Berga, 1974) divulgador i especialista en premsa satírica, membre del consell directiu de l’Instituto Quevedo del Humor (Universitat d’Alcalá de Henares) i dibuixant, que ha coordinat l’edició i signa diversos tectos: La revista que va marcar època, L’ona expansiva dels fets del «Cut-Cut!», i Viatge apassionant al fons d’un tinter: la formació d’un estil.

 

Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats (1902-1912)

Editorial Efadós

Enquadernació: Tela

Pàgines: 218

EAN: 9788415232193

Any: 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: