El ‘Be Negre’. Una sàtira ferotge, però enginyosa

per Lluís Solà i Dachs.

El millor setmanari satíric que mai ha existit a casa nostra va aparèixer gairebé al mateix temps que la II República i va tenir la mateixa vida lliure.

En ell s’hi van aplegar una colla de joves talents que van fer, en molt poc temps, un setmanari únic, la crítica del qual, desvergonyida, ferotge, despietada, sense misericòrdia, que no respectava res ni ningú, tenia la contrapartida evident de l’enginy i de la intel·ligència dels seus redactors que es reunien els diumenges al vespre en el segon pis de l’Ateneu, convertit en improvisada redacció. La revista era dirigida per Josep M. Planes, i hi participaven Àngel Ferran, Josep M. de Sagarra, Rossend Llates, Manuel Amat, Andreu Avel·lí Artís i Gener i molts d’altres acompanyants de formidables dibuixants com Francesc Fontanals, Valentí Castanys, Ernest Guasp, Tísner i Muntañola.

Vista amb els ulls d’avui, potser sí que la publicació no va contribuir a asserenar els ànims i els esperits, durant els tensos moments que es vivien, però també és cert que aquesta no era pas la seva feina i que, d’altra banda, va contribuir a desemmascarar tot un seguit de personatges tèrbols i arribistes que procuraven veure’s afavorits amb el canvi de règim. La seva actuació conjunta, però, li va reportar odis intensos i, un cop esclatada la guerra, fins i tot una persecució física per part d’alguns elements extremistes que, al capdavall, va arribar a costar la vida al mateix Josep M. Planes.


Per saber-ne més:
Lluís Solà i Dachs. El Be Negre i els seus homes, 2 vols, Edhasa, 1977.

Publicat originalment a 20 minutos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: